Szoboszlay Eszter

Leánygyermek

grafikus, animációs filmrendező

Született 1979.

szoboszlayeszter@gmail.com

Az én gyerekkoromban Apa már a Pannónia kecskeméti műtermében dolgozott. Akkor úgy hívtuk, kecskeméti rajzfilmstúdió, ma Kecskemétfilm Kft a neve. Gyerekként sok időt töltöttem ott. Kedvenc helyeim a gazdag videokazetta-tárral rendelkező vetítőterem, Apa műterme és a gyönyörű kert voltak. De, ami a legfontosabb: a munkatársak, akikkel beszélgethettem, miközben a rajzfilmek valamelyik munkafolyamatában dolgoztak.
Mégis, a művészeti tanulmányaim során először a grafika világa varázsolt el. Csak később kezdtem el érdeklődni az animációs filmek készítése iránt. Pályámon mindvégig meghatározó volt a szüleimtől kapott kulturális, művészeti gondolkodásmód és a máig tartó szellemi támogatásuk.

Művészeti tevékenységem középpontjában az animációs filmek készítése áll. 2006 óta rendezek rövid animációs filmeket a Kecskemétfilm Kft gyártásában, melyek a gyermeki gondolkodásba, számomra érdekes terekbe, fejekbe, dobozokba, életterekbe engednek betekintést.
A filmek közül néhányat saját magam írtam, a többit irodalmi művek inspirálták. Az animációk látványvilágát én tervezem. Leginkább a makettek fényképezésén alapuló technikát használom, amit rajzolt animációval és digitális technikákkal ötvözök.

Filmjeim: Fejlakók 1.2.3.4., Boltosmesék, Ismeretlen földlakók, Mesék Budapestről 1.2., Cigánymesék: A Nap és a Hold története, Zefír és Rebeka, A kosárfonó

Képzőművészként folyamatosan részt veszek művésztelepeken. Csoportos kiállításokon a kecskeméti X csoporttal és az Illusztrátor pajtásokkal szerepeltem az elmúlt években. Munkáimban dobozok, terek létrehozása, berendezése érdekel. Legújabb alkotásaimban a miniatűr mérettel kísérletezem. Gyerekkönyv illusztrációval is foglalkozom, részt veszek illusztrációs projektekben. Művésztanárként is dolgozom. Kecskeméti művészeti középiskolákban grafikát tanítok 2005 óta.