Szoboszlay András

Fiúgyermek

Rajz és festőművész
született 1972

mr.szoboszlayandras@gmail.com

www.szoboszlayandras.com

Sosem felejtem el amikor Apa gyerekkoromban bevitt a Pannónia filmstúdióba. Az akkori átlagos életvitellel szemben egy nyüzsgő Disneylandhez hasonlított, tele izgalmas és kedves emberekkel és titokzatos műtermekkel, helyekkel, ahol életre kelt az animációs film. Első találkozásom és megmaradt képem az animációs műhelytitkokról amikor bementünk az operatőrhöz, aki épp a Pumukli című vegyes technikájú film kockáit vette fel. El voltam varázsolva.
Mint ahogy Apa fala előtt is órákig tudtam nézelődni, mert mint egy izgalmas tárlat, mindig tele volt a barátaitól és a világból szerzett kreatív kincsekkel amik mindegyike egy-egy műremek volt, és nagyon inspirált.

Már a nagyszülői ház és az otthonunk falai is tele voltak remek festményekkel (többek közt dédapám óriási olajképeivel) és más képző-, iparművészeti alkotásokkal. A könyvespolcokon javarészt művészeti témájú könyvek és albumok sorakoztak. Ez a közeg és a családom erre való nyitottsága, finoman adagolta a művészet szeretetét.

Gyerekkoromtól tudtam már, hogy művészi pálya vár rám, semmi kétségem nem volt az általában problémás pályaválasztásnál. Köszönhetem ezt a családnak, Apának, aki animációs filmrendezőként, Anyának, aki restaurátorként, bátyámnak, aki kiemelkedő képi világú grafikusként inspiráltak.
A MOME animációs filmrendező szakán végeztem 1996- ban, és azonnal a reklámiparban helyezkedtem el.
Nagyon sok útját végigjártam ennek a szakmának, az animációs örökségem és tanulmányaim, sokszor az animációs reklámfilm készítés felé is irányítottak.

Megházasodtam, családom lett, két csodálatos lány édesapjaként büszkélkedhetek.

Húsz, a szakmában eltöltött év után bőven elég volt a reklámból.
Valami kézzelfogható alkotásra vágytam, ahol újra találkozhatok az anyaggal és látom, érzem ahogy a kezeim által kialakul az alkotás. Így visszakanyarodtam a gyökerekhez és újra rajzolni, festeni kezdtem.
Kiállításokat szerveztem a képeimből, és szépen visszataláltam a lényemhez, önmagamhoz. Pár év aktív belvárosi élet után, Budapest festőjeként lettem ismert.
A képeimből kialakítottam egy saját, kézműves ajándék márkát, amit azóta is formázok, fejlesztek, terjesztek. Nagyon szeretek játszani a kreativitással, hogy egy téma, ötlet, kép, mivé fejlődik ki a kezeim között, és a termékeimbe fordítva, legyen a z füzet, dobozkép, popup képeslap, selyemkendő, lézervágott áttört mécsespalást, memóriajáték, ex libris pecsét, stb.milyen utóélete lesz.

Úgy élek, hogy megtettem azt, ami sokaknak csak álom marad: az életem az imádott hobbim: a rajzolás, festés és alkotás.
Budapest mellett a Balaton, Magyarország, Bécs, Amszterdam, Prága, München, Tenerife és Róma legszebb helyein alkotok.
A kiállításon igyekszem sokoldalúan bemutatni azt az alkotói utat, ami kifejezi azt, ami én vagyok.