Rajztanfolyam a biztos képalkotáshoz
1.szint, 3. lecke.
Az eddigiek összefoglalása

A képkomponálás szabályszerűségei olyan elvek és irányelvek, amelyek segítenek egy művésznek vagy fotósnak hatásos és vonzó képeket létrehozni. Ezek az elvek irányítják a kompozíció létrehozását, a vizuális elemek elrendezését és az összhang kialakítását a képeken. Az alábbiakban néhány gyakran alkalmazott képkomponálási szabályszerűséget találsz:

  1. Aranymetszés: Az aranymetszés arányát (Phi, Φ) és a harmóniát használva elrendezheted a fő vizuális elemeket a képen. A kép területét az aranymetszési pontokra osztva lehetőséget adsz a kép középpontjához képest érdekesebb és kiegyensúlyozottabb kompozícióra.

  2. Szabályszerű harmónia: A szimmetria és az egyensúly elveinek alkalmazása segít a kép rendezettségének és stabilitásának megteremtésében. Egyenlő vagy hasonló vizuális elemeket helyezhetsz el mindkét oldalon vagy tengely mentén, hogy elérj egy nyugtató és kiegyensúlyozott hatást.

  3. Vonalkövetés: Használhatod a vonalvezetést, például út, folyó, kerítés vagy épület vonalait, hogy irányítsd a néző szemét és vezesd őt a képen. Ez segíthet a dinamikus vagy narratív hatás elérésében.

  4. Negatív tér: Figyelj a képen megjelenő negatív térre, azaz a kép területére a fő vizuális elemek körül vagy között. Ez a "képön kívüli" tér hangsúlyt helyezhet a fő elemekre, kiemelve azok fontosságát.

  5. Mélység és rétegek: Játszhatsz a mélységgel és a rétegzett elrendezéssel a képen, hogy térhatást és dimenziót hozz létre. Használhatsz előtérben, középtávon és háttérben elhelyezett elemeket, amelyek mélységet adnak a képnek és érdeklődést keltenek.

  6. Kontraszt: A szín-, fényerő- vagy formakontrasztok használata kiemeli a vizuális elemeket és segít a figyelemfelkeltésben. Kontrasztos elemeket helyezhetsz egymás mellé, hogy érdekes és vibráló hatást érj el.

Kezdődik az összefoglaló lecke. Elő a papírt és a ceruzát!

Praktikus ötlet, hogy először nézd meg a videókat egyszer. Érdemes csak utána, második nézésre  elővenni ceruzát és papírt, hogy menet közben rajzoljál, gyakoroljál.  Mielőtt lerajzolunk egy képet, tanulmányozd és figyeld meg a részleteket a nagy egységben.

Terepgyakorlaton!

A mai alkalommal élesben rajzolunk, valódi terepgyakorlatra invitállak, ahol a helyszínen mutatom be hogyan rajzolom le a látottakat.  Szentendre templomdombján alkotunk.

A videót egy hangulatos felvezetéssel indítom Szentendréről.
Maga a tananyag a 3.36-nál kezdődik.

Gyakorlati feladatok

Gondold át, miket tanultál az eddigi órákon, és ennek a fényében rajzold le a mai óra anyagát, valamint menj ki terepre és gyakorolj.
mellékelem a végeredmény képet és a templom fotóját is. Töltsd le és használd a saját képed véglegesítéséhez.

Itt a lecke és az első rajzkurzus vége

Remélem tetszett amit tanultál és elgondolkoztatott, közelebb kerültél a megértéshez.
Kérlek gyakorold a tér, kockológia, perspektíva megértését, és egyes kompozíciókat nézve, rajzold le őket hasonlóan mint itt én. 
Menni fog? Hidd el menni fog! Remélem élvezted a tanulást, minden visszajelzést örömmel veszek. Köszönöm, hogy velem tartottál,
remélem felkeltettem az érdeklődésed a következő szintek tananyagára is. A folytatásról hírlevélben értesítelek majd.
Örömmel várom visszajelzésed a rajzkurzussal kapcsolatban