A víz ábrázolás technikája.
Online nyári rajz és festő feladat


Köszöntelek első online mini tananyagomon ahol a nyár élményeit segítek megértetni az alkotás nyelvén.

Balaton vitorlasok csikjpg

A tavak, folyók, mindenféle álló és mozgó víz nagyon vonzó, de egyben nagyon nehezen megfogható témát jelentenek, mivel állandó mozgásban vannak.
Gondolok itt arra, hogy a víz fodrozódik, hullámzik, kavarog; a felszíni tükröződések változnak a vízmozgástól, van, hogy mint egy sík tükör terül el a víz és van, hogy nem is látni benne a tükröződéseket a hullámzás miatt. A hullámok pedig megtörnek és ezerféle új alakot vesznek fel egy pillanat alatt, mielőtt még az ecsettel a papírhoz érnénk.

Ha túl sokat foglalkozunk a vízfelület ábrázolásával, könnyen csapdába eshetünk, és a végeredmény egy sűrű szőttesre fog emlékeztetni.
A víz festésének a titka abban rejlik, hogy kiemeljük a fény és árnyék legfőbb formáit és elhagyjuk a felesleges részleteket. A víz nedvességét annál jobban tudjuk érzékeltetni minél egyszerűbben festjük meg.  A sima vízfelület, nyugodt, szinte üvegszerű ábrázolásához, elég lehet csak egy vastag ecsettel néhány söprögető ecsetvonást huznunk a nedves papíron.


Festési technikák

Az akvarellfesték frissessége, átlátszósága, ideális a víz festésére.  Széles festékfoltokkal érzékeltethetjük a vízfelszín mozdulatlanságát, és az akvarellpapír érdes felületén, töredezett és szaggatott  ecsetvonásokkal, egyxszerűen megoldhatjuk a szél által borzolt, távoli vízen tükröződő fényfoltok, ábrázolását.

Tükröződések

Ha figyelembe vesszük a tükröződéseknél a bizonyos perspektívikus szabályokat, máris könnyebb lesz, megfesteni.  A közelebi felületeken vastagabb, a távolabbin keskenyebb  a hullámok vízszintes vonala.  Megfigyeljhetjük, hogy a vízben tükröződő világos tárgy tükröződése kicist sötétebb, mint maaga a tárgy. Egy a vízben álló tárgy tükörképe ugyanolyan hosszú, ha egyenes, a felénk hajó tárgyé hosszabb, míg a tőlünk távolabbra hajló tárgyé pedig rövidebb lesz.
A felkavarodott vízben megtörnek  a tükröződések, és hosszabbnak látszanak mint maga a tárgy.


Kezdjünk neki a festéshez


A tananyag témája

Mi is lehetne legjobb modell a festéshez, mint a "Balatoni nyár" jellemző motívuma, egy vitorláshajó a kikötőben. Ezt a beállítást festettük közösen 2020 augusztusában Balatonfüreden. A képet A4 es méretbe foglaltam, így könnyen kezelhető.viz abrazolas foto a hajoroljpgElső  lépésként rajzold át az akvarellpapírra  a beállítást és a kompozíciót. Segítségképp én is lerajzoltam és alább letölthetőbbé tettem. Ezt kinyomtatva és felette az akvarellpapírral alulról átvilágítva könnyű dolgod lesz.
Használhatod üvegablakra belülről felragasztva.
viz abrazolas rajzolt vazlatjpg
viz ábrázolás rajzolt vázlat.pdf

Eszközök és alapanyagok a festéshez

Ceruza HB-s grafit, 300 g os akvarellpapír, akvarellecsetek 3-6-8 as, akvarellfesték, rongy és víz a festéshez. Marker és tustoll.
Miután halványan átmásoltad a kompozíciót a papírodra, 4 éle mentén ragaszd le a papírt egy kemény, és nagyobb méretű táblához. Ez fogja megakadályozni, hogy  felhullámosodjon a papír.


Sok sikert és jó alkotást kívánok a BALATONI NYÁR legszebb pillanataihoz. A feladat megoldása segít a Balaton a nyár hangulatát megőrizni, és a falára kihelyezve majd sok örömet fog okozni, így tovább tarthat a nyár élménye.
Üdvözlettel
Szoboszlay András