Hiszek abban, hogy az emberek még olvasnak - Könyvjelzőim története

konyvjelzo_latvany 2023_0003jpgOlyan családban nőttem fel, ahol a könyvnek tisztelete volt. Dédapám a festőművész és néprajzkutató rajztanár Palágyi Deák Géyza, maga is adott ki könyveket, ahol az illusztrációin kívűl a verseit és filozófiai írásait is megjelentette. Nagyapám, Dr. Újszászy Kálmán teológiai professzor, a Sárospataki Nagykönvtárnak volt az igazgatója és nemcsak a könyvtárt fejlesztette, bővítette többszörösére, de otthon is rengeteg könyv volt a polcokon, és így kezünkben is.
Édesanyám Újszászy Ágnes, tárgyrestaurrátorként dolgozott, de többször kerültek ki keze közül gondosan helyrehozott álomszép könyvek. Így amellett, hogy sokat olvastam, gyönyörű könyveket lapozhattam és csodálhattam gyermekkoromban.

Jómagam is gyűjtöm a szép és jó könyveket, bár jóval kevesebbet mint felmenőim. Mivel írni nem írok, de közel áll hozzám a könyv és az olvasás, jött az ötlet, hogy festményeimből könyvjelzőket is készítsek. Mert hiszek abban, hogy az emberek még olvasnak.

konyvjelzo_latvany 2023jpg

Egy kis kultúrtörténeti visszatekintés a könyvjelzőkről.
A könyvjelzők hosszú története az írott szövegek és könyvek világában gyökerezik. Amióta az emberek írásokat olvasnak és könyveket tartanak a kezükben, szükség volt valamilyen módon megjelölni a helyüket, hogy könnyen visszatérhessenek a megkezdett olvasáshoz. A könyvjelzők ezt a célt szolgálják, és idővel különleges és szép tárgyakká váltak.

A könyvjelzők eredete az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol az emberek használtak kis darabokat, például fa vagy pergament szeletet, amelyet a könyv oldalai közé helyeztek, hogy megőrizzék a helyüket. A középkorban a könyvjelzők fejlődése folytatódott, és különlegesebb anyagokat, például díszes bőrt, szalagokat vagy fonalakat használtak. A könyvjelzők gyakran voltak gazdagon díszítettek, és arany- vagy ezüstfonallal hímezve, vagy értékes gyöngyökkel díszítve.

Az ipari forradalommal és a tömegtermeléssel a könyvjelzők is elterjedtek. Az 1800-as években megjelentek az olcsóbb és tömegesen gyártott könyvjelzők, amelyeket széles körben elterjesztettek és népszerűsítettek. Az idők folyamán a könyvjelzők anyaga és stílusa folyamatosan változott, és számos kreatív és dekoratív lehetőség jelent meg. Az emberek egyre inkább kezdtek a könyvjelzőkre mint kifejező és személyes tárgyakra tekinteni, amelyek kifejezik az ízlésüket és egyéni stílusukat.

konyvjelzo_latvany 2023_0006jpg

A könyvjelzők a mai napig népszerűek és használatosak, bár az elektronikus könyvolvasók és a digitális olvasás térhódítása miatt talán kevésbé elterjedtek. Azonban sok ember még mindig élvezi a hagyományos könyvek olvasását és gyűjtését, és a könyvjelzők fontos részei maradnak az olvasási élménynek. Ma már számtalan különböző stílusú és anyagú könyvjelző elérhető, amelyek megfelelnek az egyéni ízlésnek és preferenciáknak.

A könyvjelzők nemcsak a funkcióval rendelkező használati tárgyak, hanem gyűjtői és ajándékozási tárgyak is lehetnek. Sokan gyűjtik és cserélgetik őket, míg mások személyre szabott könyvjelzőket készítenek vagy kapnak ajándékba.

Összességében a könyvjelzők hosszú és gazdag története van, és a különböző korokban és kultúrákban különleges jelentőséggel bírnak. A könyvjelzők nemcsak az olvasási hely megtartását segítik, hanem a könyvek és az olvasás szeretetét és élményét is kifejezik.

A te könyveid is megérdemlik a méltó gondoskodást és szeretetet, hogy a legszebb kellékkel lásd el őket.
konyvjelzo_latvany 2023_0004jpg
Kedves Könyvmoly,

Engedd, hogy bemutassam neked a varázslatos könyvjelzőimet, amelyek Budapest, Magyarország, Szentendre és a Balaton lenyűgöző tájait festik meg. Ezek a könyvjelzők nem csak praktikus segítőtársaid lesznek az olvasás során, hanem egyúttal lehetőséget adnak arra is, hogy elmerülj az egyedülálló magyar kultúrában és tájakban.

Ha imádsz olvasni, biztosan élvezni fogod a könyvjelzőimen látható festményeket. A szép és részletgazdag képek elvarázsolnak, és elkalauzolnak a varázslatos Budapest utcáin, a festői Szentendre szívében, vagy akár a Balaton csillogó partjainál. Minden egyes könyvjelző egy kis Magyarország egy kis darabkáját adja a kezedbe.

Emellett a könyvjelzők remek ajándék lehetőséget kínálnak is. Ha szeretnéd meglepni barátaidat vagy családtagjaidat, vagy éppen valami különlegeset keresel könyvklub ajándékként, ezek a könyvjelzők tökéletes választások. Egyediségükkel és művészi megjelenésükkel biztosan elnyerik az emberek figyelmét.

Ne hagyd ki ezt az alkalmat, hogy a könyveidet egy kis magyar művészettel és varázslattal gazdagítsd! Látogass el a webshopomba, vagy kattanj az blogbejegyzés képeire, ahol megtalálod a legújabb kollekciót, és rendeld meg saját Budapest, Magyarország, Szentendre, Retro vagy Balaton tematikájú könyvjelzőidet.

Fedezd fel a szavak és festmények varázslatos világát a könyvjelzőimen keresztül, és hagyd, hogy Magyarország és kultúrája átjárjon a lapok között!

Kellemes olvasást kívánok!

Üdvözlettel,

Szoboszlay András


#könyvjelző #könyvesvilág #olvasás #magyarország #budapest #szentendre #balaton #festmények #magyarfestészet #utazás #bookmark #booklovers #reading #hungary #paintings #hungarianart
#travel