Az egész egy vonallal kezdődött __________________

Az egész egy vonallal kezdődött!

Igen egy szimpla vonallal..... Aztán jött a következő, majd még egy és még egy és kb 150 000 db, kisebb-nagyobb, vékonyabb-vastagabb, szürke-sötétszürke-fekete vonal. 
Így kezdődik minden képem.
Ami legutóbb összeállt ebből a rendszerből, az Budapest egyik legszebb épületegyüttese: A Klotild és Matild palota és közöttük az Erzsébet híd és a Gellért hegy látványa.IMG_3785jpg


Egy éve kezdtünk egy nagyszerű együttműködést a Posca cég magyar forgalmazójával.
Több termékmintát kaptam kipróbálásra, többek közt az UNI PIN fine line vízbázisú rajzmarkerereket.  Az addig általam használt rajzmarkereknél sokkal gazdagabb kínálatú termékcsaláddal találkozhattam, amivel így még izgalmasabb és részletesebb képeket készíthetek. Amellett, hogy kétféle szürke, és egy barna szín is van ( 3-3 vastagságban) a fekete tollak is bőséges kínálatban kaphatóak (0.03 mm-1.2mm vastagságig, plusz többféle ecset és vágott hegyű variációval kiegészítve. Igazi kánaán számomra és minden rajzoló ember számára.
A tollak bizonyítottak mind variációs lehetőség, minőség, színtartósság, élethossz tekintetében is és azóta szinte ezt a fajta tollakat használom képeimhez. https://szoboszlayandras.com/online-oktat%C3%A1s-courses/rajzeszkoz-hasznalat-no1-tustollak
Több rajzom után ahol használtam ezeket a nagyszerű rajzeszközöket, 2023 nyarán egy újabb együttműködésről beszéltünk, egy kirakat berendezéséről a Ferenciek téri Pirex üzletében.

Az ötlet, hogy azt a látványt rajzoljam meg, amit az üzlettől lehet látni, bevallom az ügyfélé volt, de mérhetetlen boldogsággal töltött el, hiszen már régóta szerettem volna megrajzolni Budapest eme részletét.

Az örömömet csak fokozta, hogy szabad kezet kaptam a kivitelezésben. Így nagyot gondoltam és egy körbevágott síkokból álló, térbeli városmakettet terveztem.

Annak a folyamatát szeretném megosztani veled, hogyan válhatott az ötletből kész mű.

IMG_5680jpg
Egy kirakat nem más, mint egy nagy üvegfalu keskeny téglatest. A kirakat dekorálásánál ezt a teret kell berendezni látványosan. Hatalmas méretek, és adja magát, hogy több síkban gondolkodjon az ember és kreatívan álljon hozzá a kirakat rendezéséhez.

Az első lépés az ötletelés és a rajzolás volt. A téma egyértelmű volt, így leginkább a kivitelezés kitalálása és lebonyolítása volt a tét. Majd a méretezés és a pontosítás. Az alap amin a körbevágott épületek rétegei vannak egy háromszög alapú hasáb lett aminek a látható síkja ferde. Ebbe kellett rögzíteni a kompozícíó elemeit, hogy meg is álljanak, ezen a felületen. Ez igencsak feladta a leckét és az is, hogy a térbeli eltolás és a dőlésszög miatt  mekkora legyen az elemek végső mérete. Így többszöri áttekintő terv és gondos mérlegelés kellet.
Itt láthatod azt a pár vázlatot, méretrajzot, valamint méret arányos 3ds tervet, amik kellettek a pontos kivitelezéshez.

IMG_6100jpgkirakat latvany 3 reszesjpgkirakat latvany ujjpg
Tervek ide vagy oda, az egésznek a lényegét a rajz adja. Rengeteg finom részlet, jellemzi ezt a kompozíciót. Hatalmas munka volt elkészíteni a képeket. Az ikonikus épületeket a végleges méret miatt nagyban 50 cm magas képekben rajzoltam meg külön külön. Ezeket digitalizálás után hangolam össze, majd nagy méretben nyomtattunk ki habkartonra kasírozva és egyenként körbevágva.

A Két palota 130-130 cm magas, szikével vágtam ki őket a  kellő mintára. Az egész alapját jelentő háromszög alapú hasáb építményt is én építettem meg. Így bele tudtam próbálni az elemeket egyenként.

KM en widejpg

Az igazi kihívás folytatódott az üzletben, ahol fixálnunk kellett a két oldalsó 80x200 cmes habkarton lapot és utána összeállítottuk a középső váz részt.
A fábol készült vázat a szállíthatóság miatt két részben készítettem el, és a kirakatban rögzítettem egymáshoz, majd helyben fedtem le, és komponáltam meg véglegesre a térelemek helyeit.

kirakat latvany 3 reszesbjpg
Minden érületnek van egy lába, ami belemélyed az alapba és mint egy tőkesúly  megtartja, hogy ne billenjen el. Természetesen hátulról ki is van ékelve minden és ragasztószallaggal oda van rögzítve az alaphoz.  Ezeket mind helyben pozícionáltam, így majd egy nap elment csak a rendezéssel.

A végeredmény bőven megérte, ahol 10 különböző mélységben mutatom grafikáimat amiből összeáll a végső, felejthetetlen térbeli élmény.  Hatalmas kihívás volt, és nagyon hálás vagyok, hogy elkészíthettem. 2023 októberében még te is megnézheted a Ferenciek terén, Budapesten a Pirex kirakatában.

IMG_5671jpg
A kirakat elemeiből készült művészi nyomatokat elérheted a webshopomban.
https://szoboszlayandras.com/store