Kapolcs, Muveszetek volgye

A Művészetek Völgye egy hagyományos nyári fesztivál, amely minden évben megrendezésre kerül Kapolcson, Magyarországon. Ez a kulturális esemény az egyik legismertebb és legnagyobb fesztivál a régióban.

A Művészetek Völgye egy egész hetet felölelő eseménysorozat, amely 30 évvel ezelőtt indult el. Azóta hagyománnyá vált, és sokak szerint az ország egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát. A fesztivált általában július utolsó hetében rendezik meg.

Az esemény központi helyszíne a Kapolcsi-völgy, ahol a fesztivál látogatói számos program közül választhatnak. A völgy szépsége a falu hangulata és természeti környezete egyedi hangulatot kölcsönöz az eseménynek. A fesztivál területén színpadok, kiállítóhelyek és kézműves műhelyek találhatók.  A Művészetek Völgye több mint száz koncertet, előadást és kiállítást kínál minden évben. A programok között színházi előadások, koncertek, irodalmi estek, táncperformanszok és képzőművészeti kiállítások találhatók. A fesztivál kiemelkedő jellemzője a sokszínűség és a zenei produkciók.

Volt szerencsém az első Kapolcsi napokon részt vennem, amikor az egész falu életre kelt és segítette a Pestről érkezett művészek megmutatkozásait. Fantasztikus otthonos hangulata volt.


De minden változik és ez a természetes.

Sajnos az évek alatt pont a Művészetek Völgye lényege, a helyi lakosság megmutatkozása és bevonása a kézművesség a hagyománytisztelet tünt el és szó szerint a rendezvény csak egy fesztivál lett. Ez a résztvevő árusok összetételén és minőségi romlásán is megmutatkozik. Persze a fiatalok akik most elárasztják a völgyet, már más igényekkel érkeznek. És azt amit szeretnének, biztos megkapják.
Viszont amivel idén találkoztunk az elég kiábrándító volt. A szervezés nem számolt a résztvevő tömeggel, és pont a kényelmi elemek azok amik még a 30 évvel ezelőtti állípotot mutatták. Mindennek ára van. A Wck 3000-350 ft és biztos hogy sorbanállás van



Kezdődik...


Péntek délben érkeztünk meg a Művészetek Völgyébe, Kapolcsra a Virág Zsó udvarhoz.

Olyan látvány fogadott, amit el sem tudtam képzelni az elmúlt év után. Annyi ember volt a kis faluban, hogy csak araszolva tudtam vezetni és azt hittem sokukat véletlenül elütöm a tömegben, mire odaérünk a kerthez. Öröm és bizakodás töltött el.

A kipakolás így is meglepően gyorsan ment, és sikerült párszáz méternyire leparkolni az  autót.
Még sosem vásároztam ilyen helyen, ahol egy csodaszép kertben lehettünk, virágokkal körülvéve. Az első perctől kezdve az otthonosság érzése vett körül. Gyorsan körbejártunk és üdvözöltünk mindenkiet, valamint bemutatkoztunk párommal az új arcoknak. A Virág Zsó udvarban, velünk együtt, 11 árus tette izgalmassá a kapolcsi forgatagot. Izgatottan állítottuk össze standunkat, választottuk ki a terítőt a hely színéhez, pakoltuk ki a rengeteg, balatoni nyarat idéző termékeket, majd kezdtünk hozzá a helyünk csinosítgatásához.

Természetesen a megérkezésünket hatalmas előkészület előzte meg. Bevallom, rég készültem ennyire tudatosan vásárra. Tudtam, hogy a kert legszebb szeglete lesz a miénk, így méltón akartam feldíszíteni azt, és igényesen kipakolni portékáimat.

Az elmúlt évek csináld magad kreatív kihelyezéseit lecseréltem professzionális összehajtható asztalra, sátorra és ponyvákra, valamint óriási a festményeimmel megnyomott lakástextilekre amik már messziről izlésesen jelzik, hogy merre vagyunk. Lámpával hátulról megvilágítva csodás látványvilág tárul a látogató elé.

…folytatás következik